Μάντης Σήμερα και Χθες Α’ Μέρος - Πανούτσος Κοσμάς

Εισαγωγή

Στο σημερινό άρθρο, θα ανακαλύψουμε την έννοια της λέξης Μάντης σε συνάφεια με την παραψυχολογία. Εξερευνώντας την ιστορία της στους αρχαίους Δυτικούς πολιτισμούς. Θα εξετάσουμε την ιστορία των πολιτισμών αυτών .Στη συνέχεια θα εμβαθύνουμε στο πως συνδέονται Μάντης και  Παραψυχολογία. Στο τελευταίο μέρος, θα αναλυθεί το πως σχετίζεται ένας ΠαραψυχολόγοςΜέντιουμ, με έναν μάντη της αρχαιότητας. Πως οι Ψυχικές δυνάμεις τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προβλέψεις  για τον μέλλον.

Λίγα λόγια για το θέμα του άρθρου

Το σημερινό άρθρο, αποτελεί το πρώτο μέρος μια αρθρογραφίας δύο άρθρων. Το δεύτερο μέρος μέρος θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σε αυτό το πρώτο μέρος, θα εξετάσουμε αναλυτικότερα ποια ήταν η σημασία του μάντη. Πώς λειτουργούσε η Παραψυχολογία, στους πολιτισμούς της αρχαίας Δύσης.

Η Παραψυχολογία στην αρχαιότητα

Όπως έχουμε εξετάσει σε προηγούμενο άρθρο, η Παραψυχολογία, σε μια αρχική βέβαια μορφή, υπήρχε από την αρχή της ανθρωπότητας.

Η ανάγκη για Μελλοντικές  Προβλέψεις ήταν μεγάλη, ήταν κάτι που απασχολούσε τον άνθρωπο από την αρχαιότητα.

Ο Μάντης, ο οποίος πραγματοποιούσε προβλέψεις για το μέλλον στην αρχαιότητα, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με την θρησκεία.

Αρχαίοι Δυτικοί πολιτισμοί που θα εξετάσουμε

Στο σημερινό άρθρο θα αναζητήσουμε την έννοια του μάντη και τον συσχετισμό του με την παραψυχολογία σε μερικούς από τους σημαντικότερους πολιτισμούς που έζησαν στην Δύση στην αρχαιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, θα ερευνήσουμε την Παραψυχολογία και την λέξη Μάντης στην αρχαία Ελλάδα, στην αρχαία Ρώμη, στους αρχαίους Σκανδιναβικούς λαούς και στο Βυζάντιο.

Αρχαία Ελλάδα

Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο(πόλεις κράτη αλλά και αποικίες) κατά την περίοδο της αρχαιότητας.

Η Αρχαία Ελλάδα και η πολιτιστική κληρονομιά της επηρέασαν σημαντικά, όχι μόνο τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό.

Είναι συνδεδεμένη με την γέννηση της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, του θεάτρου, των μαθηματικών, της ιατρικής και πάρα πολλών άλλων επιστημών.

Παραψυχολογία, Μέντιουμ και προβλέψεις στην αρχαία Ελλάδα

Η μαντεία ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Αρχαία Ελλάδα, σαν εργαλείο για προβλέψεις και προφητείες για το μέλλον.

Τις προβλέψεις για το μέλλον, πραγματοποιούσε ο μάντης, ενώ όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο ο μάντης είχε άμεση σχέση με τα μαντεία.

Τι ήταν ο μάντης;

Ο μάντης ήταν ένα ειδικά προικισμένο άτομο, το οποίο ερμήνευε τα μηνύματα των θεών και μπορούσε να πραγματοποιήσει προβλέψεις για το μέλλον.

Βέβαια, τότε η λέξη μάντης δεν συσχετιζόταν στην συνείδηση του κόσμου με την Παραψυχολογία όπως την γνωρίζουμε σήμερα, αλλά με την θρησκεία και την πίστη.

Αρχαία Ρώμη

Η Αρχαία Ρώμη ήταν αρχικά ένας ιταλικός οικισμός, που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ. και αναπτύχθηκε στην πόλη της Ρώμης.

Οι αυτοκράτορες της Αρχαίας Ρώμης, είχαν καταφέρει μεγάλες εδαφικές κατακτήσεις γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.

Κομβικό σημείο για την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν το 395 μ.Χ., όταν ο Θεοδόσιος Α’ απεβίωσε και όρισε στη διαθήκη του τη διαίρεση της αυτοκρατορίας σε δύο τμήματα, ανατολικό και δυτικό.

Τι ήταν οι Ρωμαίοι;

Στις πρώτες αρχές της, η Ρωμαϊκή κοινωνία ήταν καθαρά αγροτική και στηριζόταν στη συνοχή της οικογένειας, που ήταν πατριαρχική.

Οι Ρωμαίοι τηρούσαν ευλαβικά τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων τους. Πίστευαν σε αρετές όπως  η σοβαρότητα της συμπεριφοράς, η κοινωνική ευπρέπεια, ο λιτός τρόπος ζωής και ο σεβασμός τόσο για την οικογένεια όσο και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Παραψυχολογία, Μεντιουμ και προβλέψεις στην αρχαία Ρώμη

Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπήρχαν μάντεις, γνωστοί σαν χρησμολόγοι, οι οποίοι έκαναν προβλέψεις για το μέλλον, τις κατέγραφαν και τις έκρυβαν σε ασφαλή μέρη για να τις διαφυλάξουν.

Οι πιο αξιόπιστες προβλέψεις για το μέλλον θεωρούνταν ότι ήταν τα Σιβυλλικά Βιβλία, τα οποία παρομοιάζονταν σαν ο οδηγός για το μέλλον.

Αρχαία Ρώμη και Μελλοντικές Προβλέψεις

Στην Αρχαία Ρώμη, ήταν στην επιλογή της Συγκλήτου αν θα αποδεχθεί ή θα απορρίψει τις μελλοντικές προβλέψεις και ερμηνείες που της προτεινόταν.

Η λέξη που χαρακτήριζε ένα άτομο με ισχυρές Ψυχικές δυνάμεις, δηλαδή Μάντης, ήταν Augur. Εκείνοι ερμήνευαν τις προβλέψεις και έπειτα τις κατέθεταν στην Σύγκλητο.

Τι ήταν ο Augur;

Ο Augur, ήταν ένα είδος μεντιουμ, αν θέλουμε να συσχετίσουμε την έννοια με την σημερινή εποχή.

Για την ακρίβεια, ο Augur ήταν ιερέας και μάντης, ο οποίος ερμήνευε το μέλλον και μέσα από κάποια είδη τεχνικών, πραγματοποιούσε μελλοντικές προβλέψεις.

Αρχαίος Σκανδιναβικός πολιτισμός

Οι αρχαίοι λαοί της Σκανδιναβίας, οι οποίοι ονομαζόντουσαν και Βίκινγκς, ήταν έμπειροι ναυτικοί και πολεμιστές.

Αν και η κυριαρχία τους διήρκησε λίγο, ξεκίνησε το 8ο αιώνα και έληξε τον 11ο, ενώ το 12ο αιώνα οι περισσότεροι Βίκινγκς είχαν εκχριστιανιστεί, έγιναν γνωστοί για τα ταξίδια, τις επιδρομές και την μυθολογία τους.

Αρχαίοι Σκανδιναβικοί πολιτισμοί και προβλέψεις για το μέλλον

Η Σκανδιναβική μυθολογία, δηλαδή η θρησκεία των προχριστιανικών λαών που εγκαταστάθηκαν στην Ισλανδία, αναφερόταν στις προβλέψεις για το μέλλον.

Πολλοί από τους αρχαίους σκανδιναβικούς θεούς, σύμφωνα με τους μύθους είχαν επίγνωση για το μέλλον, αλλά δεν χρησιμοποιούσαν την γνώση τους για προβλέψεις.

Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η θεά Fryigg, η οποία είχε, ανάμεσα σε πολλές άλλες, την ικανότητα για προβλέψεις για το μέλλον, αλλά την κατέστρεψε ηθελημένα.

Οι 9 κόσμοι και οι προβλέψεις για το μέλλον

Σύμφωνα με την αρχαία σκανδιναβική μυθολογία, υπάρχουν εννιά κόσμοι που χωρίζονται σε τρία επίπεδα.

Σε έναν από αυτούς, ο οποίος ονομάζεται Vanaheim, κατοικούσαν οι κύριοι της μαγείας, οι οποίοι είχαν την ικανότητα να κάνουν προβλέψεις για το μέλλον.

Σκανδιναβικά σύμβολα και παραψυχολογία

Τα σκανδιναβικά σύμβολα όπως το δέντρο της ζωής, το “Valknut” και το “Triskele Odina”, συνδεόντουσαν με την Παραψυχολογία και την Μεταφυσική, ενώ αποτελούσαν εργαλεία ερμηνείας για τους σαμάνους.

Τι ήταν ο σαμάνος;

Η λέξη σαμάνος, είναι αντίστοιχη της λέξης μάντης, ενώ χαρακτήριζε και έναν θεραπευτή.

Θα μπορούσαμε να τον παρομοιάσουμε με το μέντιουμ της εποχής.

Ουσιαστικά σαμάνος ήταν ο μάντης-θεραπευτής και ήταν διαδεδομένο πρόσωπο στους Βόρειους λαούς της Δύσης.

Βυζάντιο

Με τον όρο Βυζάντιο εννοούμε το κράτος που δημιουργήθηκε στα ανατολικά εδάφη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη.

Η ονομασία Βυζαντινή Αυτοκρατορία είναι επινόηση των δυτικών ιστορικών και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιερώνυμο Βολφ, το 1567.

Το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ήρθε στις 24 Μαΐου του 1453, όταν η Πόλη καταλήφθηκε από τους τούρκους.

Παραψυχολογία και Προβλέψεις για το μέλλον στο Βυζάντιο

Η παραψυχολογία, ήταν κάτι που απασχολούσε τους Βυζαντινούς, καθώς η ανάγκη τους για προβλέψεις για το μέλλον ήταν μεγάλη.

Προσπαθούσαν μέσα από διάφορες ερμηνείες να δώσουν απαντήσεις για το μέλλον σε ζητήματα που τους απασχολούσαν.

Βέβαια, η εκκλησία αν και ήταν αντίθετη σε αυτές τις ερμηνείες, είχε κάποιους αντιπροσώπους που είχαν πραγματοποιήσει προβλέψεις για το μέλλον.

Βυζαντινοί και Προβλέψεις για το μέλλον

Η εκκλησία στο Βυζάντιο, θεωρούσε σαν μοναδική μεταφυσική βοήθεια την θεόπνευστη.

Ένα παράδειγμα είναι αυτό του Όσιου Λουκά ο οποίος το 10 αιώνα μ.Χ. είχε πραγματοποιήσει αρκετές προβλέψεις για τον μέλλον με τις ισχυρές ψυχικές δυνάμεις που του είχαν δοθεί από το Θεό.

 Παραψυχολογία: Από το παρελθόν στο παρόν

Αρκετά έχουν αλλάξει για την Παραψυχολογία κατά την πάροδο του χρόνου, αλλά αρκετά έχουν μείνει ίδια. Ποια είναι όμως αυτά;

Για να τα εξεταστούν θα πρέπει να εστιάσουμε στην παραψυχολογία, στο τι είναι ο παραψυχολόγος και οι ψυχικές δυνάμεις, καθώς και στην έννοια του μεντιουμ.

Μεντιουμ, παραψυχολόγος και παραψυχολογία στην σύγχρονη εποχή

Πλέον δεν χρησιμοποιούμε την λέξη Μάντης για να ορίσουμε τον άνθρωπο που διαθέτει ισχυρές ψυχικές δυνάμεις. Ο μάντης ανήκει στο παρελθόν.

Στο σήμερα, το άτομο που ασκεί την Παραψυχολογία, ονομάζεται Παραψυχολόγος η Μεντιουμ και δεν σχετίζεται με την θρησκεία όπως ο Μάντης.

Παρόλα αυτά προσωπικά πιστεύω πως ένα Παραψυχολόγος – Μεντιουμ είναι ωφέλιμο να πιστεύει σε μια θρησκεία και έχω εξηγήσει τους λόγους σε προηγούμενο άρθρο.

Τι είναι οι Ψυχικές δυνάμεις στην Παραψυχολογία;

Οι Ψυχικές δυνάμεις είναι δυνάμεις δοσμένες από τα θεία η την Ανώτερη Δύναμη η από το Σύμπαν . Σε πολλές περιπτώσεις είναι και κληρονομικές και  θα πρέπει να τις εξασκεί και να τις εξελίσσει το χαρισματικό άτομο συνεχώς.

Ένα Παραψυχολόγος κάνει χρήση των εργαλείων της διαίσθησης, της τηλεπάθειας, της διόρασης, της ψυχομετρίας και της πρόγνωσης και της ενόρασης.

Σύγχρονη εποχή: Ο Μάντης, ο Παραψυχολόγος και το Μεντιουμ

Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, παραδέχονται ότι υπάρχουν άτομα με ισχυρές πνευματικές και Ψυχικές δυνάμεις, τα οποία τα ονομάζουν  μεντιουμ.

Ένας παραψυχολόγοςμεντιουμ της σύγχρονης εποχής μπορεί βεβαίως να πραγματοποιήσει και προβλέψεις για το μέλλον.

Σύνδεση: Μάντης, ΠαραψυχολόγοςΜεντιουμ

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η λέξη μάντης δεν χρησιμοποιείται στην παραψυχολογία, καθώς συνδέεται με άλλες εποχές.

Βέβαια, ο μάντης της αρχαιότητας, ήταν απαραίτητο να διαθέτει έμφυτες ψυχικές δυνάμεις, όπως ακριβώς και ένας σύγχρονος μεντιουμ και παραψυχολόγος.

Συμπεράσματα άρθρου

Στο σημερινό άρθρο, εξηγήθηκε τι ήταν ο μάντης στους αρχαίους Δυτικούς πολιτισμούς, πως συνδεόταν με την παραψυχολογία, ενώ απαντήθηκε και το ερώτημα εάν μπορούσε να πραγματοποιήσει προβλέψεις για το μέλλον.

Επιπλέον, εξετάστηκε πως ένα παραψυχολόγος-μεντιουμ συνδέονται με την έννοια μάντης, μέσα από τις ψυχικές δυνάμεις το οποίο είναι το κοινό τους σημείο.

Ο Κοσμάς Πανούτσος θεωρείται ένα από τα πιο αναγνωρισμένα Μέντιουμ με μακρόχρονη πορεία, στη διάρκεια της οποίας έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να βρουν λύσεις στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ