Παραψυχολογία: Πέρα από τις Πέντε Αισθήσεις - Πανούτσος Κοσμάς

Στα αρχαία χρόνια κυριαρχούσαν οι απόψεις για θαύματα, προφητείες, μαντείες κ.α. Σήμερα το 2006 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη παραδέχονται ότι υπάρχουν άτομα με πνευματικές και ψυχικές δυνάμεις πού βλέπουν και διαισθάνονται γεγονότα πριν καν αυτά πραγματοποιηθούν.
Τα άτομα αυτά έχουν πνευματικές  και ψυχικές δυνάμεις που τους επιτρέπουν να αντιλαμβάνονται τις σκέψεις και τα συναισθήματα κάποιου άλλου ανθρώπου να βλέπουν γεγονότα που συμβαίνουν μακριά και να διαισθάνονται κάτι πριν αυτό πραγματοποιηθεί.

Οι ικανότητες των ατόμων αυτών να αντιλαμβάνονται φευγαλέα ένα άλλο επίπεδο χρόνου η χώρου πού δεν είναι προσιτό από τις πέντε κλασσικές αισθήσεις την “όραση, την ακοή, την όσφρηση, την γεύση, και την αφή” μας προκαλούν κατάπληξη, απορία και φόβο.

Στη σύγχρονη εποχή του ορθολογισμού αναφερόμαστε στην Εξωαισθητηριακή Αντίληψη extrasensory perception η ESP. Με τον όρο αυτό εννοούμε την πιθανότητα αντίληψης χωρίς την μεσολάβηση των μέχρι τώρα γνωστών αισθήσεων και πέρα από κάθε λογικό συμπέρασμα.

Στις περιπτώσεις εξωαισθητηριακής αντίληψης οι πληροφορίες προσλαμβάνονται μέσω καναλιών πού δεν έχουν την παραμικρή σχέση με αυτά των πέντε αισθήσεων. Πρόκειται για μια κατηγορία παραψυχολογικών
η παραφυσικών φαινομένων στην οποία ανήκουν η τηλεπάθεια, η διόραση, η ψυχομετρία, η πρόγνωση και η ψυχοκίνηση η τηλεκίνηση.

Τα παραφυσικά φαινόμενα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

  • Η πρώτη περιλαμβάνει  τις περιπτώσεις της διόρασης, της τηλεπάθειας, της πρόγνωσης και της ψυχομετρίας. Είναι τα φαινόμενα της παρ αισθησιν αντίληψης.
  • Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τυχαία φαινόμενα πού επηρεάζονται από τη δύναμη της σκέψης και της θέλησης ενός ατόμου. Το ρίξιμο των χαρτιών η μετακίνηση ελαφριών αντικειμένων από μακριά, το λύγισμα ενός κουταλιού ανήκουν σε αυτή την κατηγορία αντικειμένων.

Οι άνθρωποι πού έχουν επιπλέον ικανότητες όπως η τηλεπάθεια, η διόραση η πρόγνωση χαρακτηρίζονται ως άτομα  με ψυχικές δυνάμεις.

Ο επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με την έρευνα των φαινομένων αυτών αποκαλείται παραψυχολογία (parapsychology) επινοήθηκε από τον Γάλλο φυσιολόγο Charles Richet (Παρίσι 1850-1935) τιμημένο με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής (1913) για την ανακάλυψη της αναφυλαξίας. Ο Richet ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα υπερφυσικά φαινόμενα τα οποία αργότερα αποκάλεσε μεταψυχικά.

Τηλεπάθεια (Telepathy) είναι το ψυχικό φαινόμενο της άμεσης μεταβίβασης σκέψεων εικόνων, παραστάσεων δίχως τη χρήση λέξεων και χωρίς τη χρησιμοποίηση κάποιου από τους μέχρι σήμερα γνωστούς διαύλους επικοινωνίας .Το φαινόμενο της τηλεπάθειας εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους οι οποίοι συνδέονται πολύ στενά συναισθηματικά .Ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί της υπάρχει μια ευαίσθητη τηλεπαθητική επικοινωνία .Το φαινόμενο της τηλεπάθειας εμφανίζεται πολύ συχνά σε πανομοιότυπους διδύμους πού προέρχονται από ένα μόνο γονιμοποιημένο ωάριο. Αν και βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις με μεγάλη χιλιομετρική απόσταση διαισθάνονται την ψυχική και οργανική κατάσταση πού βρίσκεται ο άλλος δίδυμος και πολλές φορές την βιώνουν.

Ο Σουηδός ψυχίατρος  Nils. O. Jacobson υποστηρίζει ότι στο φαινόμενο της τηλεπάθειας  συμμετέχουν  ο Πομπός (δηλαδή αυτός πού στέλνει κάτι) και ο Δέκτης (ο δεχόμενος κάτι). Το φαινόμενο της μεταβίβασης των σκέψεων αποδίδεται στην ιδιότητα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων από το ανθρώπινο σώμα. Το ένα από τα δύο άτομα  λειτουργεί ως Πομπός, δηλαδή εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά κύματα τα οποία τα λαμβάνει το άτομο πού λειτουργεί ως Δέκτης πού λαμβάνει σκέψεις εικόνες συναισθήματα. Εάν ο τηλεπαθητικός έχει άριστη διαύγεια μπορεί να μεταβιβάσει  σκέψεις και εικόνες σε μεγάλη απόσταση.

Το φαινόμενο της Διόρασης είναι η αντίληψη απομακρυσμένων γεγονότων η αντικειμένων  όπως για παράδειγμα η ενορατική εικόνα ενός ατυχήματος η εικόνα μιας πυρκαγιάς ,μία εγκληματική πράξη, ενός κινδύνου ο οποίος απειλεί κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο. Σε πολλές περιπτώσεις ο τηλεπαθητικός βιώνει  με τη μορφή δονήσεων συναισθήματα θετικά η αρνητικά που νοιώθει το άλλο άτομο την  ώρα  του γεγονότος.

Στη διάρκεια του φαινομένου της πρόγνωσης ο τηλεπαθητικός αντιλαμβάνεται σε κατάσταση εγρήγορσης είτε στα όνειρα του μελλοντικά γεγονότα πριν αυτά συμβούν. Στο ψυχικό φαινόμενο της ψυχομετρίας ο τηλεπαθητικός σε κατάσταση αυτοσυγκέντρωσης κοιτάζοντας και αγγίζοντας ένα προσωπικό αντικείμενο κάποιου ανθρώπου, μέσω των δονήσεων και της ψυχικής ενεργειακής απορροής του ανθρώπου πάνω στο αντικείμενο, συλλαμβάνει και αποκρυπτογραφεί χρήσιμες πληροφορίες  πού αφορούν το χαρακτήρα του.

Στο φαινόμενο της ψυχοκίνησης λειτουργεί η η δύναμη του ανθρώπινου νου να επηρεάζει αντικείμενα και γεγονότα χωρίς τη βοήθεια της άμεσης επαφής. Είναι γνωστός σε όλους μας ο Γιούρι Γκέλερ με το λύγισμα των κουταλιών και  την επαναλειτουργία χαλασμένων ρολογιών από μεγάλη απόσταση.

Ιστορική αναδρομή
To 1882 ιδρύεται στο Λονδίνο από τον Άγγλο φιλόσοφο Henry Sedgwick και Βρετανούς επιστήμονες, γιατρούς και φιλοσόφους η Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών με σκοπό να διερευνήσει τις ψυχικές δυνάμεις.

Ο μεγάλος Άγγλος φυσικός Oliver Lodge,το 1884 είχε επιβεβαιώσει πειράματα τηλεπαθητικής μεταβίβασης. Ο περίφημος ψυχολόγος και φιλόσοφος William James διακεκριμένο μέλος του Πανεπιστημίου του Harvard υποστηρίζει έντονα την επιστημονική μελέτη των ψυχικών φαινομένων, και το 1885 μαζί με άλλους ψυχολόγους, ίδρυσαν την Αμερικάνικη Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών (American Society for Psychical Research ). Η ίδρυση των δύο αυτών εταιρειών για τις ψυχικές έρευνες αποτελεί σταθμό στην ιστορία της παραψυχολογίας.

Το 1920 στο πανεπιστήμιο του Harvard ο καθηγητής ψυχολογίας William McDougal ενδιαφέρεται για τα παραφυσικά φαινόμενα και διεξήγαγε σοβαρά πειράματα σε σχέση με αυτά. Ο σημαντικότερος μαθητής του McDougal ήταν ο Joseph B. Rhine ένας χαρισματικός ερευνητής πού ξεπέρασε το δάσκαλό του και αργότερα έγινε ο πατέρας της σύγχρονης παραψυχολογίας.

Έχοντας πραγματοποιήσει 100.000 ατομικά πειράματα σχετικά με την τηλεπάθεια ο Rhine το 1934 δημοσιεύει τα αποτελέσματά του σε ένα ρηξικέλευθο και ταυτόχρονα κλασικό έργο, την “Εξωαισθητηριακή αντίληψη“. Το βιβλίο διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες και προκάλεσε αίσθηση στο κοινό όσο και στον ακαδημαϊκό κόσμο.

Το 1969 δώδεκα χρόνια μετά την ίδρυση της από τον Rhine  και άλλους ερευνητές των παραψυχολογικών φαινομένων, η Εταιρεία Παραψυχολογίας έγινε δεκτή στους κόλπους της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης, της κατεξοχήν οργάνωσης των Αμερικανικών επιστημόνων.

Σήμερα πολλοί επιστήμονες συμμετέχουν σε διάφορες έρευνες πού γίνονται για τα παραφυσικά φαινόμενα και δημοσιεύουν τις εργασίες τους σε επιστημονικά περιοδικά.

Σήμερα, 26 χρόνια μετά το θάνατο του Rhine η παραψυχολογία διδάσκεται και μελετάται σε  Πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ρωσίας, της Ολλανδίας της Γερμανίας. Περίπου σε 50 άτομα στα Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας έχουν απονεμηθεί διδακτορικά PhD στην Παραψυχολογία, και 15 από αυτούς έχουν λάβει μόνιμες ακαδημαϊκές θέσεις στα Πανεπιστημιακά τμήματα.

Αρθρο του παραψυχολόγου Κοσμά Πανούτσου στο επετειακό τεύχος Ιανουάριος 2007 του περιοδικού Αστρολόγος

Ο Κοσμάς Πανούτσος θεωρείται ένα από τα πιο αναγνωρισμένα Μέντιουμ με μακρόχρονη πορεία, στη διάρκεια της οποίας έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να βρουν λύσεις στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ